Kako radi WIFI sobni termostat?

Dok je termometar alat za očitavanje temperature u sobi, termostat ju može kontrolirati. Bez obzira na to da li je zidni ili direktno na bojleru, ovaj kontrolni uređaj ključan je za regulaciju temperature u vašem domu. Pogledajmo dublje što je termostat, koje vrste termostata postoje i kako funkcioniraju.

Što je termostat?

Na koji način kontrolirate temperaturu u vašem domu? Danas postoji mnogo mogućnosti, od pametnih aplikacija do tradicionalnog kotačića za regulaciju temperature, to su sve vrste termostata. U svojoj srži, termostat su jednostavno kontrole koje se koriste za regulaciju temperature u sustavu grijanja. Možete postaviti željenu temperaturu, a termostat održava vašu sobu ili bojler na toj željenoj razini. Ako u prostoriji počne padati temperatura, termostat uključuje grijanje kako bi ju zagrijao. Nakon što unutarnja temperatura dosegne zadanu vrijednost, termostat djeluje tako da isključi grijanje (bojler, dizalicu topline, centralna peć itd.) kako ne bi došlo do pregrijavanja.

Unutar ovog osnovnog okvira postoji niz mogućnosti i opcija:

  • Neki termostati su bežični i na baterije
  • Ostali su povezani žicama na sam bojler
  • Programirani termostati koriste postavljeni raspored za pokretanje grijanja u određeno doba dana.
  • Pametni termostati uče i prilagođavaju se vašoj rutini
b&w wifi sobni termostat

Vrste sobnih termostata

Termostati se isporučuju u različitim oblicima, veličinama i stilovima. Glavne dvije vrste termostata su digitalni i mehanički. Oni se razlikuju na nekoliko ključnih načina. Danas je većina novih termostata digitalna ili elektronička. Digitalni termostati imaju unutarnje komponente koje mogu pružiti točnu i bržu reakciju na trenutnu sobnu temperaturu. Elektronski senzori očitavaju trenutnu unutarnju temperaturu i mogu u skladu s njima prilagoditi grijanje, držeći prostor unutar jednog stupnja od postavljenog cilja.

stari analogni sobni termostat

Mehanički termostat

stari digitalni sobni termostat

Digitalni termostat

stari digitalni programibilni termostat

Digitalni programibilni termostat

rbb crni wifi termostat

WIFI termostat

Suprotno tome, mehanički termostat obično kontrolira temperaturu pomoću dva komadića metala. Postrojeni su u senzoru termostata u bimetalnoj traci. Kako se različite vrste metala šire i smanjuju s promjenama temperature, električni krug spojen na vaš sustav grijanja uključuje se i isključuje. Na taj način termostat može očitati i regulirati toplinu. Važno je napomenuti o bimetalnom termostatu da nije tako precizan kao što bi bio digitalni model; temperatura može varirati do pet stupnjeva od postavljene ciljne vrijednosti. Neki ipak vole mehaničke termostate zbog njihove pristupačnosti i jednostavnog uključivanja i isključivanja.

Spajanje?

Uzeti ćemo za primjer spajanje termostata na bojler koristeći 3 žice, fazu (najčešće smeđa), nulu (najčešće plava), i žuto-zelenu koja služi kao suhi kontakt (eng. Dry contact). Na sljedećoj slici je prikazan termostat od iza kako bi se mogao vidjeti način spajanja.

Većina današnjih termostata ima i još dvije stezaljke rezervirane za vanjsku sondu koja mjeri temperaturu ako je to u Vašem slučaju potrebno, no svaki termostat ima u sebi osjetnik kao što je i već spomenuto. Valja napomenuti da nije isto spajanje svakog termostata već ovisi o vrsti grijanja.  S obzirom na to, definitivno preporučamo da ovo ne radite sami, već da kontaktirate lokalnog električara.

shema wifi termostata za bojler

Kako koristiti termostat?

Evo nekoliko korisnih savjeta kako koristiti termostate. Ovi uređaji moraju biti smješteni u područjima kuće sa svježim protokom zraka. Ako svoj termostat postavite na posebno sunčano područje ili iza zavjese, on neće moći točno osjetiti temperaturu.

Za početak podesite na najnižu temperaturu koja vam se čini ugodnom. Za većinu ljudi to će pasti u rasponu od 18 do 21 stupanj.

Iako je možda primamljivo pojačati termostat u hladnim danima, to nije potrebno. Ideja termostata je da reagira na hladnije vrijeme i osigura da se grijanje održava dovoljno dugo da zagrijava kuću na zadanu vrijednost po vašem izboru. No, s obzirom da na hladan dan treba duže vremena da se zagrije kuća, možete programirati grijanje da se uključi ranije.

Programibilni termostati imaju podešavanje vremena i temperature tako da mogu sami regulirati temperaturu u različitim razdobljima dana. To vam omogućuje uštedu energije isključivanjem grijanja dok ste na poslu, a opet se vratite kući u toplu kuću kasnije tokom dana. Morate uzeti u obzir vrijeme zagrijavanja i hlađenja prilikom programiranja vašeg termostata.

Spomenuto programiranje znatno je lakše kad imate WiFi termostat koji podrazumijeva mobilnu aplikaciju za njegovo programiranje i kontrolu. Takva vrsta termostata radi jednako kao i „klasični“ električni termostat samo što uz to ima mogućnost da se poveže na Internet što ga čini pristupačnijim korisnicima jer smo svi već navikli na korištenje svojih pametnih telefona. Također većina WiFi termostata podržava i neke od virtualnih asistenata (Google Home, Amazon Alexa) pa se tako može grijanje kontrolirati i glasovnim naredbama što popularno u ovo doba pametnih kuća.

Zaključak

U ovom tekstu smo naučili da u današnje vrijeme na tržištu možemo pronaći puno vrsta sobnih termostata. Sve manje korisnika koristi stare mehaničke termostate i prelaze na digitalne. S druge strane, mlađe generacije bez puno dvojbe ulažu u nove WIFI sobne termostate koji im omogućuje bezbrižno regulaciju sustava grijanja i hlađenja. Kako smo sve više vremena na pametnim telefonima, prelazak na WIFI termostate je bio očekivan od strane proizvođača. Ne samo da regulacija putem mobilne aplikacije olakšava odraslima već i djeca lakše nauče kako ugasiti ili uključiti grijanje na željenu temperaturu. Kao što se mogli saznati iz ovog teksta da spajanje WIFI termostata nije nikakav problem, ali svejedno taj posao ostavite profesionalnim električarima. Nakon toga slijedi povezivanje WIFI termostata na vašu kućnu internetsku mrežu putem aplikacije.

U nastavku, ako ste zainteresirani možete pogledati našu ponudu WiFi termostata.